gulasz wieprzowy na sposób andaluzyjski

IMG_1271

Składniki:

  • łopatka wieprzowa
  • 3 spore cebule
  • główka czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino (1/2 butelki)
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanej oliwie mięso obsmażyć na rumiano, dodając trochę soli. Wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki sos.

Sos wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Podawać na przykład z ziemniakami smażonymi z czosnkiem

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia hiszpańska, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s