sos beszamelowy

Składniki:

  • ze trzy dobre łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • zimne mleko
  • sól
  • pieprz
  • gałka moszkatołowa

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę mleka, wmieszać. Ponownie dolać mleka i je dokładnie wmieszać. Tak po trochu dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „sos beszamelowy

  1. Pingback: mousaka (μουσακά) | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: cukinia faszerowana | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s