pollo al ajillo​

IMG_1301

Kolejny przepis tyle banalny, co smaczny.

Można poćwiartować całego kurczaka, razem z kośćmi. My zwykle używamy tylko wyfiletowanego, ciemnego mięsa… Należy sprawdzić, co komu bardziej pasuje.

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka na dorosłą osobę (albo 1kg całego kurczaka na 4 dorosłe osoby)
  • 2 duże główki czosnku (rozebrane na ząbki, obrane ze skórki)
  • 1 kieliszek białego wina
  • oliwa z oliwek
  • natka z pietruszki (posiekana)
  • mielony pieprz
  • sól

Mięso osolić i opieprzyć.

Na patelni rozgrzać sporo oliwy, kiedy się rozgrzeje, zezłocić na niej czosnek pilnująć, żeby go nie przypalić. Zdjąć z patelni i odłozyć do miseczki.

Na tej samej patelni zarumienić kurczaka – jeżeli smażymy partiami, zrumienione mięso odkładać na bok i smażyć kolejną porcję.

Kiedy cały kurczak jest już ładnie rumiany, włożyć go na powrót na patelnię, wrzucić czosnek, podlać winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i zredukować pod przykryciem, na małym ogniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s