golonka z sosem, na sposób hiszpański​

Składniki:

  • po golonce na osobę
  • duża cebula
  • papryka – jedna zielona i jedna czerwona
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • 4 duże pomidory
  • słodka, wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 butelki białego wina

Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać.

Warzywa pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej strony. Zdjąc i i odłozyć na tależ.

Na tej samej oliwie podsmażyć warzywa, dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie).

Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum 2 godziny).

Mięso wyjąć, warzywa zblendować na gęsty sos.

Polać golonki, podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s