boeuf stroganow

IMG_1311.jpeg

Nasza wersja. Bo w ogóle wersji jest wiele, a te najpodlejsze zwyczajowo podawane są na imprezach typu wesele, chrzciny lub stypa.

Składniki:

  • wołowina
  • cebula
  • małe pieczarki
  • czerwone wino
  • śmietana 36%
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • musztarda dijon
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Wołowinę pokroić w paski o przekroju 1×1 cm, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Po pokrojeinu cebuli ma być na objętośc tyle, co mięsa, pieczarek dwa razy tyle.

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso (bez solenia), małymi partiami tak, żeby każdy kawałek był ładnie przyrumieniony. Usmażone mięso odłożyć do miski.

Na tej samej patelni rozpuścić masło – sporo – i na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Wszystko osolić, popieprzyć i poddusić.

Do pieczarek z cebulą włożyć mięso, wymieszać wszystko i podlać butelką czerwonego wina. Zredukować. Dodać wodę, przynajmniej dwie solidne łyżki musztardy i słoik 200g przecieru pomidorowego. Dobrze rozmieszać. Dusić pod przykryciem. Po jakimś czasie dodać kubek śmietany, rozmieszać. Dusić, aż sos się zredukuje.

Podawać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, dania główne, jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s