sos grzybowy

IMG_1314.jpegPrzepis wg. Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” 1938.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyzka mąki pszennej
  • sól
  • garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 – 4 żółtka
  • 1 – 2 cebule

Grzyby ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać (wodę z gotowania zostawić).

Cebulę zeszklić na maśle, dodać mąki i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wodą z gotowania grzybów, dodać posiekane grzyby, śmietanę, chwilę zagotować. Dodać żółtka i rozprowadzić, ogrzać.

Gotowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, kuchnia kresowa, kuchnia polska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s