ash reshteh (perska zupa z soczewicą, fasolą i cieciorką)

IMG_1321.jpeg

Zostałem poczęstowany tą zupą przez Irankę i poprosiłem o przepis, bo bardzo mi zasmakowało. Potem jeszcze buszowanie w sieci i w efekcie powstał ten przepis.

Składniki:

  • 1/2 kubka czerwonej fasoli
  • 1/2 kubka cieciorki
  • 1/2 kubka soczewicy
  • 1/2 kubka grubej fasoli
  • świeży szpinak – dużo
  • pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek mięty
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kurkuma
  • sól pieprz
  • 250g makaronu (chyba najlepiej krajanki, ale może być tez połamane spaghetti)
  • gęsta śmietana/gęsty jogurt/gęsta maślanka… (kashk)

Fasolę, cieciorkę i soczewicę namoczyć przez noc.

Zioła posiekać.

Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać soli, pieprzu i kurkumy. Wrzucić fasolę, soczewicę i cieciorkę, dolać wody, wrzucić zioła. Gotować aż fasola będzie miękka. Dodać makaron, gotować kolejnych 10 minut. Na koniec dodać kubek śmietany/jogurtu/maślanki.

Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s