żeberka pieczone na sposób hiszpański

IMG_1320.JPG

Składniki:

  • pasek żeberek
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie natrzeć żeberka, podzielone na dwie mniejsze części. Można odstawić na noc do lodówki, można piec od razu.

Piec w brytfannie zakrytej folia aluminiową, w temperaturze 180°C przez dwie, trzy godziny (do momentu, aż mięso samo będzie odchodzić od kości. Na sam koniec zdjąć folię i żeberka z wierzchu przyrumienić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia hiszpańska, na jesień, na zimę, pieczone, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s