kotlety schabowe sauté, duszone z cebulą i pieczarkami

IMG_1341.jpeg

Przepis powstał pod wpływem chwili oraz tego, co akurat było w lodówce.

Składniki:

  • kotlety schabowe – przynajmniej po jednym na dorosłą osobę
  • 3 spore cebule
  • kilka (naście) pieczarek
  • słodka, wędzona papryka
  • suszona bazylia
  • białe wino
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól

Mięso stłuc, posolić, posypać bazylią, obficie papryką. Wetrzeć wszystkie przyprawy.

Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso z każdej strony, odłozyć. Na tę samą patelnię wrzucić cebule i pieczarki, lekko osolić i podsmażyć, dodając trochę masła. Włożyć obsmażone mięso, podlać wszystko 1/2 butelki wina, przykryć, zredukować.

Gotowe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia fusion, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s