kkanpunggi – smażony kurczak, na ostro, po koreańsku

img_1353Kurczak bardzo soczysty i bardzo, ale to bardzo ostry. Można zredukować ilość chili, wedle gustu.

Składniki:

  • 250 g kurczaka, pokrojonego w drobne kawałki
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • czarny pieprz

Wszystko razem wymieszać.

  • por – biała część – pokrojony w paski wzdłuż
  • czosnek – 4 ząbki przecięte na pół
  • 1 łyżka płatków chili

Na patelni rozgrzać olej, dodać pora i czosnek. Czosnek wyjąć, kiedy się zrumieni, pora – kiedy zacznie się karmelizować. Do tego samego oleju wrzucić łyżkę płatków chili, chwilę przesmażyć, olej odcedzić przez sitko.

  • 1 białko
  • 1/2 kubka skrobi

Wymieszać z kurczakiem i zagnieść jak ciasto. Wkładać na rozgrzany olej po kawałku, smażyć z każdej strony, wyjąć na sito.

Na innej patelni rozgrzać wcześniej aromatyzowany olej i przesmażyć:

  • surowe chili – pokrojone w paseczki
  • cebula – pokrojona w kostkę
  • dymka (szczypior) pokrojony w plasterki

Dodać sos:

  • sos sojowy – 1 łyżka
  • woda – 2 łyżki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 2 łyżki syropu ryżowego

Do warzyw dodać kurczaka oraz por i czosnek z aromatyzowania oleju. Wszystko wymieszać i podlać olejem sezamowym. Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, jednogarnkowe, kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s