faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski

img_1366

Liczyć należy przynajmniej po jednej papryce na osobę.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk (można wziąć, dla lepszego efektu 4 czerwone i 1 zieloną)
  • 300g mielonej wołowiny
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • liść laurowy
  • 100g wędzonego boczku, albo serrano
  • kawałek twardego sera do tarcia
  • 1 duży, starty pomidor, albo passata
  • 1/2 kubka ryżu (najlepiej okrągłego, jak do risotto albo paelli)
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać 1 1/2 kubka wody, sól i liśc laurowy. Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty.

Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek.

Ugotowany ryż wymieszać z mięsem, dodać roztrzepane jajko. Nafaszerować papryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem.

Sos:
Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie ten sam. Przesmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, kiedy papryki się pieką. Po uduszeniu zblendowac na gładki sos.

Sos wylać na każdy talerz – względnie półmisek, jeśli podawane będzie wszystko razem. Na sosie ułozyć po trochu farszu – jeśli został – na tym ustawiać upieczone papryki.

Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia hiszpańska, na jesień, na lato, na zimę, pieczone, wołowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s