pieczeń cielęca

IMG_1530.JPG

Składniki:

  • kawałek cielęciny na pieczeń (w zależności od liczby osób)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • masło

Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zrumienić dokładnie z każdej strony na oliwie z masłem. Przełozyć do brytfanny i piec pod przykryciem około 40 minut w 160°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu wypływa przezroczysty sos.

Wyjąć z pieca, dać chwilę odpocząć, pokroić i podawać (najlepiej z sosem pieczeniowym)

Sos:

  • mąka
  • ocet balsamiczny
  • whisky
  • sól
  • pieprz

Ponownie rozgrzać patelnię, na której było obsamażane mięso, wsypać dwie łyżki mąki, przesmażyć. Dolać wodę, rozprowadzić, do uzyskania konsystencji sosu. Dolać szklankę whisky, podpalić. Dodać ocet balsamiczny, żeby sos był kwaskowaty, sól, pieprz, sos worcestershire. Chwilę zredukować.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii cielęcina, dania główne, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s