donburi z wieprzowiną teriyaki

img_1539

Składniki:

  • okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli)
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę)
  • grzyby mun
  • por (albo dymka)
  • sos teriyaki

Ryż ugotować tak, żeby był kleisty.

Sałatę posiekać w cienkie paski.

Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby, chwile przesmażyć, odsunąc na bok. Włożyć mięso i usmażyć. Zdjąć z patelni i pokroić każdy kotlet w paski.

Do misek nałożyć ryż, na ryżu położyć sałatę. Na sałacie układać mięso, na nim grzyby.

Wszystko posypać posiekanym porem (albo dymką).

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia azjatycka, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s