wieprzowina po koreańsku

IMG_1610.JPG

Szybkie, proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne danie.

Składniki (na 4 osoby):

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • pęczek dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka koreańskiej pasty z chili (mozna pominąć, jeśli ma być łagodniejsze)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyzki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżka oleju sezamowego
  • biały sezam do posypania
  • olej do smażenia

Karkówkę pokroić w niezbyt szerokie, cienkie plastry, cebulę w piórka. Czosnek i imbir drobno posiekać.

Na patelnię wlać olej, lekko podgrzać, włożyć mięso. Dodać chili, sos sojowy i cukier. Smażyć, co chwilę mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, dodać cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Dodać imbir i czosnek, oraz posiekaną dymkę. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. W razie potrzeby można dolać trochę wody.

Podawać z ugotowanym ryżem (najlepiej ryż jak do risotto, żeby był kleisty) i liścmi sałaty lodowej. Na liść nakładać ryż, mięso, zawijać, jeść rękoma.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s