avgolemono (αβγολέμονο), czyli grecka zupa cytrynowa

IMG_2359

Kolejny banalny przepis na bardzo smaczne danie.

  • rosół z kurczaka
  • ryż arborio
  • 4 żółtka
  • sok z dwóch cytryn
  • sól
  • pieprz

Rosół zagrzać, wsypać ze dwie garście ryżu, poczekać, aż się ugotuje. W misce roztrzepać widelcem żółtka z dodatkiem soku z cytryn, soli i pieprzu. Chochlą dolewać rosołu do mieszanki jajeczno-cytrynowej, ciągle mieszając. Po czterech, pięciu chochlach można wlać całość do garnka, zamieszać, zdjąć z ognia.

Podawać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia grecka, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s