zupa z pokrzyw

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • pokrzywy – na 2 litry bulionu potrzeba sporego kosza pokrzyw… skurczą się znacznie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • masło
  • starte na tarce o grubych oczkach marchewki z rosołu

Oberwać same liście pokrzyw – łodygi są łykowate. Opłukać, sparzyć na sicie – nie będa parzyły podczas siekania. Posiekać drobno.

Posiekać czosnek.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić czosnek. Po chwili dodać pokrzywy, przesmażyć – bardzo zmniejszą swoją objętość – chwilę poddusić.

W misce rotrzepać żółtko z sokiem z cytryny, dodać bulionu, zahartować, wlać do garnka. Dodać pokrzywę, marchewki, chwilę zagotować.

Można zabielić śmietaną całość, można dodać śmietany na talerzu. Podawać najlepiej z jajkiem na twardo, ale szkoły są różne…

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na wiosnę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s